"Tiada Tuhan Melainkan Allah"
  • Bila Allah cepat makbulkan doa kita, maka Dia Menyayangi kita.
  • Bila Allah lambat makbulkan doa kita, maka Dia ingin Menguji kita.
  • Bila Allah tidak memakbulkan doa kita, sebenarnya Dia merancang sesuatu yang lebih baik untuk kita.
Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada Allah dalam apa jua keadaan pun. Kerana Kasih Sayang Allah itu mendahului Murkanya.

قَالَ رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَيُّ الْعَمَلِ أَحَبُّ إِلَى اللَّهِ..؟، قَالَ الصَّلَاةُ عَلَى وَقْتِهَا قَالَ ثُمَّ أَيٌّ قَالَ بِرُّ الْوَالِدَيْنِ قَالَ ثُمَّ أَيٌّ قَالَ الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللَّه (صحيح البخاري)

Nabi saw ditanya : “Amal apa yang paling dicintai Allah?, sabda Rasulullah saw : Solat pada waktunya. Kemudian ?, sabda beliau saw : Bakti pada ayah bunda. Kemudian ?, sabda beliau saw Jihad di Jalan Allah” (Shahih Bukhari)

*Allah hanya memanggil kita 3 kali saja seumur hidup

  • Panggilan pertama adalah Azan

Itu adalah panggilan Allah yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita solat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah. Tetapi Allah masih tenang, Dia tidak "cepat marah" akan sikap kita.

Kadang kita terlambat, bahkan tidak solat sama sekali kerana malas. Allah tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmatNya, masih memberikan kebahagiaan bagi hambaNya, baik hambaNya itu menjawab panggilan azan-Nya atau tidak. Allah hanya akan membalas hambaNya ketika hari Kiamat nanti".

  • Panggilan kedua adalah panggilan Haji/ Umrah
Panggilan ini bersifat halus. Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya "bergiliran" . Seorang hambaNya mendapatkan kesempatan yang berbeza dengan hamba yang lain. Jalannya bermacam-macam. Yang tidak punya wang menjadi punya wang, yang tidak merancang pula akan pergi, ada yang memang merancang dan terkabul.

Ketika kita mengambil niat Haji / Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan "Labaik Allahuma Labbaik", sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah yang kedua. Saat itu kita merasa bahagia, kerana panggilan Allah sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali. Allah berkata, laksanakan Haji / Umrah bagi yang mampu
.

  • Panggilan ketiga adalah panggilan Kematian

Panggilan yang kita jawab dengan amal kita. Pada kebiasaan, Allah tidak memberikan tanda-tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan. Kita hanya menjawabnya dengan amal soleh.
Jawablah 3 panggilan Allah dengan hatimu dan sikap yang Husnul Khotimah. Insya Allah syurga adalah balasannya.

*Artikel ni diambil dari "www.iLuvislam.com".

Famous Last Words
"Walaupun pencapaiannya dalam bidang sains dan kesenian amat membanggakan, ramai yang tidak tahu bahawa Leonardo da Vinci sebenarnya sangat bangga dengan kebolehan beliau membengkokkan besi menggunakan tangan"